Philipslaan 103 | 4702 NN Roosendaal | 0165 52 97 39 | info@dcrtandartsen.nl
Een veel voorkomend probleem bij stress en spanning is klemmen en knarsen. Dit klemmen en knarsen kan klachten geven:
1) Tanden en kiezen kunnen overbelast raken waardoor ze pijn kunnen gaan doen.
2) Er kan gebitsslijtage ontstaan met alle gevolgen van dien
3) De kaakgewrichten of kaakkopjes kunnen pijnlijk voelen tijdens het openen, gapen en eten. Tevens kunnen de kaakkopjes een knappend gevoel geven.
Knarsen wordt vaak niet opgemerkt door de patiënt zelf omdat de meeste patiënten klemmen en knarsen tijdens hun slaap. Meestal is het de partner die het opmerkt vanwege het knarsende geluid.
Vermoedt u dat u klemt of knarst?
1) Staat u op met vermoeide en pijnlijke kaakgewrichten?
2) Heeft u last van onverklaarbare gevoeligheden in uw mond?
3) Loopt er een duidelijk zichtbare horizontale lijn aan de binnenzijde van uw wang (linea alba)?
4) Heeft u vaak onverklaarbare hoofdpijn, migraine en spanning in de nek?
Als u één of meer van bovenstaande vragen met ja kunt beantwoorden dan bestaat er een kans dat u klemt of knarst. In dat geval adviseren wij u een afspraak te maken om een knarsplaatje te laten vervaardigen.
Een knarsplaatje is een kunstharsplaat met ankers die speciaal voor u op maat gemaakt wordt en waarmee u ’s nachts slaapt. Het idee achter een knarsplaat is dat u niet volledig kan dichtbijten waardoor u als reflex de kaken weer ontspant. Heeft u toch nog de neiging tot knarsen dan knarsen dan beschadigd u uw eigen gebit niet.
Ondanks de knarsplaat is het belangrijk dat u zich bewust wordt van het klemmen en knarsen. U kunt ook overdag klemmen en knarsen bij spanning. Merkt u dit op dan ontspant u direct uw kaak.
Heeft u last van knappende pijnlijke kaakgewrichten? Dan adviseren wij u, buiten een knarsplaat, om een kaakfysiotherapeut te bezoeken of een botox behandeling te ondergaan. Forceer uw kaak niet. Bijt geen appels af en neem geen al te grote happen. Snij uw voedsel in kleinere stukjes waardoor de mondopening beperkt wordt en u niet te veel spanning op uw kaakgewrichten plaatst.