PORSELEINEN FACINGS

Een porseleinen facing is, net als een composiet facing, een dun schildje wat geplaatst kan worden op een tand om deze een mooiere of wittere uitstraling te geven. Vaak worden de kiezen niet in de behandeling meegenomen en worden de porseleinen facings geplaatst van de ene hoektand tot en met de andere hoektand, voornamelijk in de bovenkaak.

 

In tegenstelling tot composiet facings worden de porseleinen facings in het tandtechnisch laboratorium vervaardigd. Het voordeel van porseleinen facings is dat ze van sterker en kleurvast materiaal zijn. Dit geeft echter geen garantie dat er nooit barstjes of breuken zullen ontstaan of dat de facing nooit los zal komen. Nadelen van porseleinen facings zijn de kostprijs per facing, tevens kan het voorkomen dat na verloop van tijd het tandvlees terugtrekt waarna er een duidelijk zichtbare rand waarneembaar kan zijn.

 

De behandeling voor het vervaardigen van porseleinen facings verloopt ongeveer hetzelfde als die van composiet facings maar gebeurt in twee zittingen. Allereerst is het noodzakelijk dat we tijdens de eerste zitting uw eigen tanden beslijpen zodat er een ruw oppervlak ontstaat en er voldoende ruimte gecreëerd wordt waar de porseleinen facing geplaatst kan worden. Na het beslijpen zullen er gebitsafdrukken gemaakt worden. Deze afdrukken worden door het tandtechnisch laboratorium uitgegoten zodat we een gipsmodel van uw gebit hebben. Wij zullen na afronding van de eerste zitting facings van tijdelijk materiaal plaatsen, deze gaan esthetisch gezien niet het gewenste resultaat geven.

 

De tandtechnieker zal op uw gipsmodellen de porseleinen facings vervaardigen. De kleur van de facings wordt in de praktijk of in het tandtechnisch laboratorium bepaald. Rekeninghoudend met de kleur van de overige tanden en kiezen en uw wensen. Het tandtechnisch laboratorium heeft ongeveer één tot twee weken de tijd nodig om uw facings te kunnen vervaardigen. 

 

Tijdens de tweede zitting zullen we de tijdelijke facings verwijderen, het tandoppervlak reinigen en de porseleinen facings plaatsen door ze te hechten met een lang houdend hechtmateriaal, ook wel definitief cement genoemd. Door de vele krachten in de mond of door verkeerd gebruik van de facings kan het voorkomen dat de facings los komen of beschadigd raken.

 

Facings kunnen niet zomaar worden verwijderd aangezien uw eigen tandmateriaal voorafgaand aan het plaatsen van de facings is beschadigd. Wij adviseren u terughoudendheid. Overweeg uw wensen goed en laat uw goed inlichten door een professional alvorens u een esthetische behandeling laat uitvoeren.