SEALEN

Als kinderen zes jaar zijn breken de eerste blijvende kiezen door. Hiervoor worden er nog geen tanden of kiezen gewisseld. Deze kiezen breken achter in de tandboog door en dit wordt niet altijd opgemerkt door het kind of de ouders. Het is erg lastig deze kiezen goed schoon te houden omdat ze zich achter in de mond bevinden, hierdoor ontstaan er in de groeven van het kauwvlak van deze kiezen vaak al snel gaatjes. Door in deze groeven een sealant aan te brengen worden de groeven afgesloten zodat er minder plaque achter blijft en er minder kans op het ontstaan van gaatjes is. De kans dat gaatjes ontstaan wordt niet helemaal weggenomen maar beperkt, de poetsgewoontes zijn nog altijd zeer belangrijk om gaatjes te voorkomen.

 

Tussen de 6 en 12 jaar zal een kind twee wisselfases doormaken. In een normale situatie zullen er acht kleine kiezen doorbreken en twaalf grote kiezen, de verstandskiezen meegerekend. De verstandskiezen breken echter pas rond het 18e levensjaar door en worden vaak niet gesealed. De overige kiezen zullen worden gesealed zodra deze tijdens de tweede wisselfase doorbreken. 

 

Het aanbrengen van sealants is pijnvrij en kan vergeleken worden met het aanbrengen van nagellak. De behandeling bestaat uit het schoonborstelen van het oppervlak met puimsteenpoeder, zodat we zeker weten dat het oppervlak schoon en vetvrij is zodat de hechting van de sealant beter zal zijn. Als de groeven toch al iets aangetast zijn dan zullen we deze minimaal uitboren voordat we een sealant aanbrengen, dit is uiteraard ook pijnvrij. Nadat het kauwoppervlak gereinigd is zullen we deze schoonspoelen en droogblazen, vervolgens gaan we etsen met een blauw fosforzuur. Door dit zuur wordt het glazuur opgeruwd en hecht de sealant zich beter. Het kan geen kwaad als je een beetje van dit middel proeft of binnenkrijgt, etsgel smaakt naar citroen. Etsgel heeft ongeveer 20 seconden nodig om in te werken, vervolgens wordt het weggespoeld en worden de kiezen droog geblazen en worden er wattenrollen naast de kies geplaatst om de kies goed droog te houden. Het is belangrijk dat de kies tijdens het aanbrengen van de sealant niet nat wordt, dan zal de sealant niet hechten. Als de kies goed droog is wordt de sealant aangebracht en vervolgens uitgehard met een blauw licht. De wattenrollen worden vervolgens verwijderd en de behandeling is klaar.